Dag 8- Museum de Marrakesh en koranschool Medersa Ben Youssef

Het einde van de vakantie begon in zicht te komen dus gingen we onze Lonely Planet Gids door om te kijken wat we volgens de samenstellers nog móesten zien. Dat werd voor deze dag het Marrakesh Museum en de oude koranschool. Die liggen vlak bij elkaar en waren dus goed te combineren. De entree is iets duurder dan bij de meeste musea (meestal is het 10 dirham, iets minder dan een Euro) maar er schijnt een combinatie-ticket te koop te zijn (daar kwamen we achteraf achter).
Voordat we het museum in gingen gingen we nog even lunchen op een plek waar we héél lang moesten wachten en het eten behoorlijk waardeloos was (voor het eerst deze vakantie) maar waar ik uit verveling wel wat mooie plaatjes van de souk en de fruitmarkt kon maken.
Het Marrakesh Museum was een mooi gebouw (dankzij een mecenas helemaal gerestaureerd) maar de collectie viel wat tegen;  meer potten en andere ambachtsproducten en wat aardige moderne kunst. IMG_2997

De oude koranschool wordt nu niet meer gebruikt in zijn oorspronkelijke functie maar is ongetwijfeld één van de meest gefotografeerde plekken in de stad. Er valt voor de liefhebber van mooie tegeltableaus, fraai houtsnijwerk en mooi gewelfde deurposten dan ook veel te zien. De naam Ben Joesoef is afgeleid van de Almoravidische sultan Ali Ben Joesoef, die regeerde van 1106 tot 1142. In de hoogtijdagen huisvestte de school 900 leerlingen en was daarmee de grootste koranschool van Afrika. Zo groot als de school was, zo klein waren de cellen waar leerlingen in ‘woonden’ en studeerden. Ik zal nooit meer klagen over de studentenkamer waar ik 6 jaar in woonde.

’s Avonds aten we op het dak van het restaurant un Déjeuner à Marrakech, naast Porte du monde waar we de dag daarvoor hadden geluncht. Hier hebben we weer heerlijk gegeten (verse vis!). De volgende dag is alweer onze laatste voordat we terug moeten..

 

Plaats een reactie